Реката в светлина

Фондация "За Оборище"

Фондация “За Оборище”

Проектът „Реката в светлина“ е ежегодна инициатива на Фондация „За Оборище“, провеждаща се от 2009г. Събитието се провежда в две части – дневна активост за почистване на Перловската река, съчетано с „Лов на съкровища“ и вечерно културно мероприятие, което озарява със светлина реката, огласяйки я с музика и танци. Последните издания имат културен акцент различен за всяка година. По време на изданието през 2015 г. Фондацията включи и игра „Лов на съкровища“- скрити награди осигурени от наши приятели и спонсори.

 

Ето и програмата от 2015 г.:
„Реката в светлина“

Лов на съкровища

19 септември 2015 г.

проект на  Фондация „За Оборище“

 

Проектът „Реката в светлина“ е ежегодна инициатива на Фондация „За Оборище“. Събитието се провежда от 2009г. и през 2015г. чества своето седмо издание.

Идеята е обвързана с една от основните цели на Фондацията – чрез обединени обществени дейности да се рефлектира на локални проблеми с генерално значение. Насърчаване към гражданското активност и самосъзнание.

„Реката в светлина“ има за цел да „озари“ Перловската пека, като организира ден за почистване на района и преобразяването му в културно средище в градска среда.

Тази година сме подготвили и „Лов на съкровища“. Измежду боклука в коритото на реката, са скрити 5 награди, които ще те вдъхновят да мислиш в посока въздействието на човека в градската околна среда.

За дневната активност:

Споделени дневни активности по почистване и поддръжка на коритото на реката. Фокусът се поставя в участъка между бул. Янко Сакъзов и ул. Шипка. Сборен пунк ще бъдат стълбите пред 129 Основно Училище “Антим-I”  и 164 испанска езикова гимназия Мигел де Сервантес. В дневните активности е поканен да се включи всеки, които има желание, снабдявайки го с нужното инструменти.

Подготвени са и с5 награди, които ще те вдъхновят да мислиш в посока въздействието на човека в градската околна среда.От 10:00 до 17:00ч.

За вечерната програма:

Фондация „За Оборище“ застава зад идеята, че за да бъде просперираща една общност, то тя трябва да oпознае себе си, чрез обединени действия за общото благо. Именно заради това се организира вечерта, в която реката засиява и кани всички да се присъединят към празненство в нейна чест.

От 19:30ч. започва вечерна музикална програма.

В тазгодишното издание ще се насладим на класическата музика от акустичното трио в състав:

Веселин Димитров – цигулка

Петър Кушлев – чело

Христо Аролски – виола

Музикантите са част от стриит квартет, който може да сте срещали на бул. Витоша и Граф Игнатиев. Артисти и професионалисти, които вярват, че музиката има място в нашия град и може да дари с усмивка и светло усещане забързаните в ежедневието софиянци.

 

Партньори по проекта: Район „Оборище“, 129 Основно Училище “Антим-I” , дентална клиника Smile Factory Ltd, Si-Art ръчно изработени бижута и подаръци.

Събитие Facebook

Видео материал за „Реката в светлина“ 2014