Фотоизложбата “Кодът на времето – традиционната шевица в България”

Deutsche Version

Фондация "За Оборище"

Фондация “За Оборище”

Като част от „Реката в светлина“  2014г. с акцентът на петото издание  „Българското народно творчество“ беше изготвена фото изложбата “Кодът на времето – традиционната шевица в България”, създадена от Фондация “За Оборище” съвместно с Институт за етнология

Фондация "За Оборище"

Фондация “За Оборище”

и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Проектът представи изложба в градска среда. През 10 септември 2014г. преди събитието на моста на

Фондация "За Оборище"

Фондация “За Оборище”

реката между бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, бул. „Мадрид“ и бул. „Янко Сакъзов“ бяха поставени 7 пана, на които бяха представени орнаменти от автентични български шевици и информация на български и английски език за тяхната символика.
Познати като традиционна българска бродерия шевиците са носители на закодирани предания и послания от предходни поколения. По непосредствен начин ще бъде провокирано вниманието на всички минувачи чрез методите на съвременното изкуство, ситуирано в градска среда.

Фондация "За Оборище"

Фондация “За Оборище”

Фото изложбата “Кодът на времето – традиционната шевица в България”, създадена от Фондация “За Оборище” съвместно с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, гостува заедно с Клуб по народни танци “Витоша” на Национален Фолклорен Фестивал “Нашенско хоро” – гр. Самоков 2015.

Фото изложбата “Кодът на времето – традиционната шевица в България”, създадена от Фондация “За Оборище” съвместно с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ще бъде представена в рамките на събитието “Необятната вселена на славянския талант” организирано от Клуб “Приятели на гоблена и българската шевица” през 2015.